Llargària dels SMS

Modificat el Thu, 05 Oct 2023 a les 12:24 PM

Com bé indica el mateix nom en anglès dels SMS, són missatges de text curt. Tot i això, la llargària dels SMS que es poden enviar des d'Openum no és sempre la mateixa, depèn de dos factors:

• Codificació del text
  • Tipus d'SMS

TAULA DE CONTINGUTS

Codificació del text

La codificació del text és una conversió de les lletres que l'usuari escriu a codis que interpreten els sistemes operatius dels dispositius.

La codificació que s'utilitza, generalment, per enviar SMS es coneix com a GSM, perquè va ser definit per la GSM Association, una associació d'operadores de tot el món, i està basat en l'ISO-8859-15, coneguda també com a latin1.

Aquesta codificació conté totes les lletres, tant en majúscula com en minúscula, amb alguns accents, algunes dièresis, alguns caràcters com per exemple la ç o la ñ, i la majoria dels símbols.

En cas que es facin servir caràcters d'altres alfabets, o símbols no inclosos en la codificació GSM, com per exemple el €, el text es codifica en Unicode.

La principal diferència és que la codificació en Unicode ocupa el doble d'espai que la codificació en GSM, de forma que el text del missatge queda reduït.

En funció de la codificació, doncs, la llargària d'un SMS pot ser:

• Codificació GSM: 160 caràcters un únic SMS.
  • Codificació Unicode: 70 caràcters un únic SMS.

Si el text d'un SMS és més llarg, se'n poden concatenar fins a 5, però s'ha de tenir en compte que la llargària resultant de concatenar SMS no és la suma exacta, ja que es perd espai en dades internet per la concatenació.

Per exemple, si concatenem 2 SMS, en funció de la codificació tenim les següents llargàries:

• GSM: 306 caràcters dos SMS concatenats.
  • Unicode: 134 caràcters dos SMS concatenats.

També s'ha de tenir en compte que cada operadora té els seus algoritmes de recodificació del text, per intentar oferir als seus clients la màxima fidelitat respecte al missatge original, de manera que un mateix SMS pot veure'ls lleugerament diferent en funció de l'operadora de qui el rebi.

Recomanem no incloure símbols de moneda a l'SMS, com € o $, i utilitzar en lloc seu el codi ISO 4217 de la divisa corresponent: EUR, USD, GBP, COP, PEN, etc.

Tipus d'SMS

A Openum hi ha diversos SMS: d'inici del procés d'obertura, d'enviament de codis d'un sol ús, de notificacions … A continuació hi ha una llista amb els tipus i la seva llargària màxima:

• Inici del procés d'obertura: 2 SMS concatenats (306 caràcters en GSM i 134 en Unicode).
  • Recordatoris: 2 SMS concatenats (306 caràcters en GSM i 134 en Unicode).
  • Tota la resta: 1 SMS en GSM i 2 SMS concatenats en Unicode.